Historija

BIO JE DIVLJAK, OKRUTAN DO BOLI, NIKO GA OD STRAHA NIJE SMIO POGLEDATI U OČI: Brutalno je ubio brata da bi zavladao svijetom, a onda je UMRO u krevetu sa šestom ženom!

 

Junak naše današnje priče je Atila, poznat i kao Bič Božji. Bio je jedan od najvećih osvajača u povijesti, najokrutniji vladar među barbarskim vođama u doba seobe naroda. Postoji legenda koja kaže kako je Atila ustvari bio toliko strašan da druge barbarske vođe nisu mogle kralja Huna pogledati izravno u oči, a da se pri tome ne pokolebaju u svojim namjerama.

Njegov karakter je najbolje opisao Edward Gibbon u knjizi “Povijest uspona i pada Rimskog Carstva”: “Bio je velike glave, crnokos, bijele puti, nizak, očiju udubljenih u lubanju, ravnog nosa, s nekoliko dlaka na bradi, širokih ramena, kratkog četvrtastog tijela, nervoznih pokreta…”

Atila je poslije smrti svog ujaka Ruasa vladao zajedno sa svojim starijim bratom Bledom od 434. pa sve do 445. godine, kada je ubio brata, nakon čega vlada sam. Ujedinio je sva hunska plemena i narode od Volge do teritorija današnje Njemačke. Sjedište njegove države, koja se protezala od Danske do Panonije, od Laponije i Rajne do Kaspijskog jezera te dalje do Kine.

Nakon invazije na Italiju 452. godine Atila se spremao povesti napad na Carigrad, koji mu je tada prestao plaćati danak nakon što je hunski vođa otišao u Italiju. No, Atilini planovi nisu se obistinili jer je on početkom 453. iznenada umro.

Prema zapisu rimskog povjesničara Priska, Atila je umro tijekom prve bračne noći s Gotkinjom Idilko, svojom šestom suprugom. Atila se navodno toliko napio da je pao stanje duboke nereaktivnosti u kojoj se osoba može samo nakratko probuditi glasnim zvukovima, snažnim tresenjem i slično.

Dok je bio u takvu stanju, Atili je počeo krvariti nos te se tijekom noći moćni hunski vladar ugušio u vlastitoj krvi.

Postoje i druge teorije smrti okrutnog vladara. Još jednu verziju Atiline smrti zapisao je oko 80 godina kasnije istočnorimski kroničar Marcelin, koji tvrdi da je Atilu ubila njegova supruga. Ta je priča očito bila popularna jer je zabilježena čak i u nekim nordijskim sagama u kojima je ime Atiline supruge Gudrun.

Kasnije su predložene i teorije da su ga ubili njegovi vlastiti sunarodnjaci ili da su njegovo ubojstvo naručili Rimljani.

 

Nakon Atiline smrti organizirana je velika ceremonija oplakivanja. Prema legendi, tijelo hunskog vladara položeno je u lijes izrađen od zlata, srebra i željeza, a uz njega je pokopan i dio blaga koje je opljačkao za vrijeme pohoda. Postoji i predaja o tome da su ljudi koji su ga pokopali ubijeni da ne bi odali mjesto gdje je pokopan zbog straha da bi ono moglo postati meta pljačkaša grobnica.

(SB)

loading...
Comments
To Top